Ogólne prawidła chowu psów cz. 8

W mieście, wybór jest łatwy dlatego kto się na koszta oglądać nie potrzebuje, można bowiem z łatwością dostać końskiego mięsa, które jednak powinno pochodzić z koni zabitych z powodu kalectwa, zaś padłych na zaraźliwą chorobę, zwłaszcza na nosaciznę (malleus), gdyż takie mięso, jest zabójczą trucizną dla zwierząt mięsożernych, jak tego mielimy smutny dowód na okazach zdobiących były ogród zoologiczny w Warszawie na Bagateli i to było główną przyczyną upadku tego sympatycznego i wysoce pożytecznego zakładu, w którego program była też i hodowla psów, oparta na racjonalnych podstawach.

W Petersburgu istnieje fabryka, wyrabiająca kołacze dla psów, w których skład wchodzi suszona mąka mięsna i rożne ogrodowizny.

Kołacze te konserwują się dobrze, mało zajmują miejsca, są pożywne i chciwie przez psy pożerane, zarówno w suchym, jak i w rozmoczonym stanie, lecz zbyt wysoka ich cena, czyni je dostępnymi tylko dla zamożniejszych posiadaczy psów, utrzymujących psy zbytkowe. Prócz tego, zawartość w nich mięsa, (prawdopodobnie końskiego) rodzi obawę wyżej przytoczonego niebezpieczeństwa.